Home / home / Zodiacul

Zodiacul

ZODIACUL

 

La inceput zodiacul a fost conceput ca un mijloc de masurare al timpului. Datorita faptului ca un an are aproximativ 365 de zile, acest numar fiind apropiat de cele 360 de grade ale unui cerc, undeva in secolele 5 – 3 i.e.n. astrologii babilonieni, asirieni, egipteni, romani si greci au stabilit un cerc prin care sa imparta ecliptica in 12 segmente egale de cate 30 de grade fiecare. Ecliptica este planul in care Soarele se misca aparent in jurul Pamantului. In astrologia moderna punctul de inceput al cercului zodiacal este fixat la echinoctiul de primavara al emisferei nordice.

Echinoctiul vernal este momentul in care Soarele pare sa traverseze ecuatorul de la sud spre nord. Datorita axei de rotatie a Pamantului care in comparatie cu stelele fixe se misca inapoi prin zodiac, acest moment difera de la un an la celalalt, luandu-i aproximativ 26000 de ani sa parcurga intregul cerc. Acest lucru se numeste precesia echinoctiilor, si el este cunoscut deja din din secolul 2 i.e.n.

Sunt necesare totusi doua precizari legate de presupusa existenta a celei de a 13-a zodie, si de corectitudinea zodiacului in functie de datele astronomice.

 

In primul rand constelatiile zodiacale nu sunt aceleasi cu cele din astronomie. Desi initial zodiile au fost 18 la numar, s-a simtit nevoia ajustarii lor treptat, in final ajungandu-se la numarul de 12 pentru a usura asocierea constelatiilor cu semnele zodiacale, dar si clasificarea lor. In astrologie au fost si vor ramane 12 zodii si nu 13 sau 15, indiferent prin cate constelatii trece Soarele in realitate intr-un an de zile.

Referitor la presupunerea existentei celei de-a 13-a zodie, Ofiucus, despre care oamenii fara cunostinte astrologice au afirmat ca lipseste, ea este o constelatie ce a fost deja mentionata de Ptolemeu in secolul 2 e.n. Nu a fost descoperita abea acum, si nu completeaza nimic. Caracteristicile date de ea au fost incluse deja in semnul Scorpionului.

In astrologie semnele sunt 12 la numar. Cele din astrologia occidentala isi au originile in mii de ani de observatii ale boltei ceresti, ale oamenilor si evenimentelor petrecute in acele perioade de timp corespunzatoare zodiilor.

 

Pe de alta parte, din punct de vedere stiintific si astronomic, este adevarat faptul ca zodiacul din astrologia occidentala nu corespunde cu pozitiile reale ale constelatiilor.

Zodiacul fix sau sideral este cel mai aproape de realitate, el depinzand de spatiu si de pozitiile stelelor si constelatiilor. Este alcatuit din 12 zone inegale de pe cer. Desi nici acesta nu este perfect si corect, el este folosit de anumiti astrologi sau scoli de astrologie, cum ar fi cea vedica (indiana). El este ajustat ca sa poata include si diferenta datorata precesiei echinoctiilor, fiind un zodiac spatial.

Zodiacul tropical, cel folosit in mod curent atat in antichitate, cat si in astrologia occidentala, imparte anul in perioade de timp egale, fiind un zodiac temporal. El reflecta ciclul anotimpurilor, in timp ce anul tropical (solar) este reprezentat de calendarul gregorian, cel care se foloseste in mod uzual.

Aceste doua tipuri de zodiac au perspective diferite, insa ambele ofera informatii importante. Cel mai raspandit ramane totusi cel tropical, care priveste lucrurile din punct de vedere terestru, al vietii pe Pamant.

 

Asa cum am mentionat, cele 12 zodii s-au stabilit in timp, ca urmare a observatiilor astronomilor si astrologilor. Semnele au primit numele in functie de constelatii si de felul in care ele erau vazute de oameni pe bolta cereasca, dar si dupa anotimp, perioadele propice agriculturii sau dupa asocierile cu anumite mituri si simboluri.

Ordinea lor temporala, incepand de la gradul 0 Berbec, atunci cand este considerat momentul echinoctiului de primavara, este: Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioara, Balanta, Scorpion, Sagetator, Capricorn, Varsator si Pesti. Toate sunt impartite in mod egal in cate 30 de grade fiecare. Nici una nu este mai buna sau mai rea decat cealalta, si toate ne influenteaza intr-un anume fel propria personalitate si individualitate.

ZODIACUL La inceput zodiacul a fost conceput ca un mijloc de masurare al timpului. Datorita faptului ca un an are…

Posted by Chironna on 12 Mai 2017