Home / arhiva / Puterea Capricornului

Puterea Capricornului

2016, 2017 si puterea Capricornului, din punct de vedere astrologic

Intotdeauna trecerea dintre ani se face cu Soarele in Capricorn, iar acest moment de trecere incepe cu Solstitiul de iarna, momentul ingresului Soarelui in acest semn zodiacal. Referitor strict la anul 2016, el a debutat cu o Luna Noua in Capricorn pe data de 10 ianuarie si se termina in aceeasi atmosfera, cu Luna Noua tot in Capricorn din data de 29 decembrie. Mai mult, in acest moment de trecere din 2016 in 2017, Mercur este retrograd in acelasi semn.

Ca sa intelegem mai bine cum se manifesta aceasta influenta puternica a Capricornului, ar trebui sa facem o analiza astrologica pe scurt a acestui an.

 

Cum am inceput anul 2016:

Luna in casa XII indica sfarsitul unui anumit ciclu emotional si pregatirea pentru un nou inceput, dar si sentimentul de sacrificiu si credinta, impreuna cu o intelegere superioara asupra renuntarilor necesare in vederea obtinerii de rezultate efective. Luna in Fecioara arata devotamentul si corectitudinea, simtul practic si intelegerea instinctiva a faptului ca fara planuri precise si un efort zilnic nu putem ajunge acolo unde ne dorim. Luna conjuncta cu Nodul Nord a intarit aceste idei si ne-a lansat intr-un an in care ar fi trebuit sa ne urmam instinctele dar si sa ne stabilim obiective concrete pentru a ne atinge scopurile. Conjunctia Lunii cu Jupiter in Fecioara, la randul sau retrograd si in trigon cu Mercur din casa IV, mai aduce inca un cuvant in plus acestor tendinte, reprezentand o schimbare de viziune privind abordarea practica a lucrurilor.

Marte in Balanta casa I nu ne-a dat, ce-i drept, suficienta energie sa ne aducem la indeplinire scopurile, in schimb cuadratura lui cu Mercur din Capricorn casa IV ne-a facut sa taiem raul de la radacina si sa fim mai hotarati, mai activi si mai cu picioarele pe pamant.

Casa IV in Capricorn, cu Soarele, Pluto, Mercur in grad anaretic si Punctul de Noroc aflate acolo, arata din nou dorinta de a ne aduce pacea si linistea in suflet prin conceptii noi si prin intelegerea profunda a nevoii de schimbare a mentalitatii. Capricornul ne-a indicat insa ca toate aceste schimbari sa se faca prin forte proprii, cu ambitie, vointa si concentrare mentala si fizica, si nu prin visare sau printr-un ajutor primit de la altcineva.

Din nou intalnim aceleasi indemnuri si la Luna Noua din 10 ianuarie care, avand Ascendentul in Scorpion, un semn Feminin ca si Capricornul, induce o la fel de mare putere de patrundere si concentrare, o la fel de mare perseverenta si spirit practic. Scorpionul pe Ascendent marcheaza momentul de inceput al unei transformari profunde in vederea depasirii anumitor crize si a unei regenerari pe plan afectiv, dar si material. Acest lucru este accentuat de conjunctia Lunii Noi cu Pluto in Capricorn casa II, care ne indica gasirea unor noi metode eficace prin care sa ne asiguram siguranta materiala, si de Mercur retrograd in acelasi grad anaretic in casa III, care ne arata necesitatea reevaluarii propriilor planuri si schimbarea de conceptie in vederea atingerii scopurilor propuse, intr-un mod rational si analitic.

 

Cum sfarsim anul 2016:

In primul rand, Solstitiul de iarna, Luna Noua din 29 decembrie si inceputul lui 2017 au toate Ascendentul in semne Cardinale, lucru care ne spune clar ca orice decizii am lua, orice hotarari, eliminari de directii inutile si inceputul unor noi planuri si actiuni, ar trebui luate cu hotarare si entuziasm, cu initiativa si credinta ca lucrurile se vor aseza. Cum se vor aseza ne indica tot Capricornul, prin aceasta influenta puternica de care vorbeam, prin puterea pe care ne-o da sa reevaluam planurile facute in decembrie-ianuarie acum aproape un an si prin intelegerea faptului ca sta in puterea noastra ca prin organizare, reeducare, strictete, seriozitate, rabdare si urmarirea obiectivelor practice, pe termen lung, sa ne creem singuri un viitor mai bun.

Solstitiul de iarna, pentru cei aflati in emisfera nordica, reprezinta momentul in care Soarele ajunge in punctul cel mai sudic, de unde incepe sa se ridice din nou. Aceasta renastere a Soarelui nu numai ca simbolizeaza momentul de zero al unui nou ciclu anual, dar marcheaza si inceputul iernii si a unei perioade in care ar trebui sa ne intoarcem la realitate, sa vedem de unde am plecat si unde vrem sa ajungem in noul an. Momentul acesta de turnura in vietile noastre coincide cu anotimpul cel mai friguros, in care simbolic vorbind, hibernarea care va urma ne indreapta actiunile catre asigurarea celor necesare traiului, o analiza a rezultatelor si consecintelor, si planificarea pe termen lung, pentru a castiga lupta cu supravietuirea. Acum se poate vedea cum puterea Capricornului de a fi organizat, strangator, independent si prevazator iese la iveala in noi toti, aducandu-ne mai aproape de planul fizic, material.

Si in acest an solstitiul ne indeamna sa incepem un nou an solar increzatori in fortele proprii prin Uranus conjunct cu Ascendentul din Berbec, care ne da dorinta de a elimina constrangerile si de a ne urma propriul instinct. Opozitia lui Uranus cu Jupiter in Balanta casa VII, cat si Luna din Balanta in casa VI, ne indica totusi ca oricat ne-am dori sa ne urmam impulsul si nevoia de a pune accent pe propria persoana, este nevoie de diplomatie si de gasirea unui compromis referitor la ce isi doreste si are nevoie si cel de langa noi. Punctul de Noroc in casa X, conjunct cu Pluto si Mercur retrograd, ne arata cum schimbarea ar trebui efectuata pe plan social prin actiuni concrete, iar Soarele din casa IX alaturi de Saturn trigon Uranus, ne da solutia ca fiind aderarea la noi principii de viata, mai apropiate de calea catre implinirea scopurilor noastre.

Luna Noua din 29 decembrie ne priveste din casa XII, in conjunctie cu Mercur retrograd. Cu Pluto prezent in acest stellium, indica un moment de discutie cu noi insine, cu o mai mare profunzime si putere de intelegere dincolo de ce este palpabil si real. Ne da sansa sa gasim in noi puterea de renuntare la ce nu ne mai foloseste pentru viitor, prin actiuni bine determinate dar si cu speranta si credinta de mai bine. Nodul Nord in Fecioara casa VII in opozitie cu Marte conjunct Neptun in Pesti casa I si trigon cu Mercur retrograd casa XII, ne spune sa folosim aceasta perioada pentru a impaca scopurile noastre cu ale celorlalti, cu speranta dar nu cu iluzie, fara sa pierdem simtul realitatii, sa scotocim dupa adevar intai in noi si sa evaluam corect perceptiile si mentalitatea.

Diferentele intre Luna Noua din ianuarie si cea din decembrie sunt in primul rand de perceptie. Am inceput anul cu credinta pe care ne-a dat-o Mercur casa III ca schimbarile de conceptii ar trebui sa fie rationale si practice, de zi cu zi, si il sfarsim prin a-l asculta pe acelasi Mercur retrograd insa in casa XII, care ne spune ca puterea de schimbare sta doar in noi insine, si ne invata cum sa constientizam propria valoare si cum sa ne schimbam lumea dinauntru spre afara. Punctul de Noroc, evident pe Ascendent dar la sfarsitul anului in casa XII ne indica introspectia si analiza proprie la sfarsitul unui ciclu anual, si totodata renuntari si eliminari de tendinte nefolositoare si nepractice de acum incolo. Jupiter direct in casa VIII in Balanta, fata de pozitia retrograda din Fecioara, in plus in cuadratura cu Pluto casa XII, nu ne mai face perfectionisti si adanciti in rutina zilnica, ci ne indeamna acum la explorarea adancului sufletului nostru, la sinceritate, bunavointa, generozitate si cooperare, la intelegerea profunda si constientizarea celor mai adanci emotii si ganduri ale noastre. In plus, chiar de Luna Noua din 29 decembrie Uranus isi reia mersul direct in casa II, aratand din nou ca schimbarea ar trebui sa se faca pe plan material, fizic si concret, prin descoperirea unor resurse interioare neasteptate.

Cum incepem anul 2017:

Aglomerarea pe axa sperantelor, a iubirii si creatiei, cu Nodul Nord conjunct Punctul de Noroc in Fecioara casa XI, ne spune ca viitorul este in mainile noastre si ca gasirea fericirii depinde de felul in care ne fixam idealurile si ni le atingem, intr-un mod practic si efectiv, rational, prin detaliu, analiza si efort zilnic.

Opozitia Jupiter-Uranus din casele I-VII si Luna in casa V ne aduce aminte insa, ca orice actiune de imbunatatire a vietii noastre proprii, de expansiune si de dorinta de a ne afirma, ar trebui cladita cu grija si atentie la cel de langa noi, fiind necesara gasirea unui echilibru intre noi si ceilalti, intre actiunile individuale si cele colective. In plus, Nodul Nord in continuare prezent in Fecioara, ne spune sa nu excludem sacrificiul si ajutorul dat celorlalti.

Mercur retrograd in Capricorn din nou in casa III ne face sa ne aducem aminte de planurile din ianuarie, si ne indica iarasi, la inceput de an, reevaluarea, reorganizarea si redirectionarea scopurilor noastre intr-un mod concret si rational, de zi cu zi.

 

Solstitiul de iarna si sfarsitul anului 2017 vor fi marcate de ingresul lui Saturn in semnul Capricornului, in domiciliu, pe data de 20 decembrie, zodie pe care o va tranzita in aproximativ trei ani. Acest lucru face ca anii 2016 si mai ales 2017 sa fie pregatitori pentru o perioada in care vom fi castigatori daca vom intelege ca doar printr-o abordare rationala, constienta, inteleapta, prevazatoare, cu ambitie, perseverenta si concentrare, prin renuntari, eforturi proprii si autoeducatie, ne vom putea indeplini scopurile, incet dar sigur, pas cu pas catre o evolutie necesara si un viitor mai  bun.

 

In concluzie, anii 2016 si 2017 sunt marcati de o atmosfera data de semnul Capricornului, care ne readuce cu picioarele pe pamant si ne invita sa abordam lucrurile intr-o maniera practica, prin actiuni rationale, prin reevaluari ale propriilor actiuni si eliminari a ceea ce nu mai corespunde pe termen lung. Suntem invitati sa ne administram de unii singuri viata, sa intelegem ca fara actiuni reale, sacrificii si inlaturari de tendinte negative nu putem inainta, sa fim in continuare responsabili, sa invatam din greselile trecute, sa gasim in interiorul nostru puterea de a merge mai departe si de a ne cladi singuri un viitor mai bun, cu credinta, speranta si intelepciune, dar si cu diplomatie, intelegere si dorinta de cooperare.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.