Home / home / Pluto retrograd 2020

Pluto retrograd 2020

PLUTO RETROGRAD 2020

In perioada 25 aprilie – 4 octombrie 2020 Pluto retrogradeaza in semnul Capricornului. Perioadele lui retrograde tin cam 5 – 6 luni si apar la distanta de aproximativ 1 an. Asa ca am mai trecut prin acelasi tip de influente in fiecare an din 2008 incoace, aproximativ intre aprilie si septembrie, tot in Capricorn, lucru care va mai tine pana in 2024, cand va iesi definitiv din acest semn.

La modul general Pluto este planeta puterii proprii absolute pe care o avem. Puterea consta in capacitatea de a distruge ceea ce face rau si de a reconstrui ceva nou din ceea ce a ramas. Pluto ne face sa vrem sa detinem controlul si sa dominam, sa cautam in profunzime si sa ajungem la esenta, sa procesam fiecare detaliu ca sa putem elimina ce nu mai e necesar, este periculos sau amenintator. Este asociat cu descompunerea deoarece destrama si dezmembreaza totul pana in cele mai mici particele. Este asociat cu moartea deoarece reprezinta sfarsitul definitiv al unor lucruri, stari sau situatii. Este asociat cu violenta, manipularea, obsesiile, coruptia si abuzurile datorita nevoii imperioase de a extrage raul cu tot cu radacina, ca sa nu mai ramana nimic nociv. Este asociat cu regenerarea deoarece are rolul de detoxifiere, de curatare de mizerii, lucruri putrede sau gunoaie care sunt daunatoare. Este asociat cu renasterea datorita faptului ca ia ce a mai ramas in urma inlaturarii pericolelor sau vulnerabilitatilor, recladind altceva. Pluto reprezinta transformarea ca facand parte din ciclul natural al vietii si al mortii.

Ca urmare Pluto are un caracter evolutiv, de reconstructie permanenta, actionand atat concret, in realitatea existenta, cat si in plan emotional. El indica traumele fizice si cele psihice, tragediile, durerile sufletesti, dar si pagubele materiale. Ne ofera anumite predispozitii in subconstient in functie de pozitia din harta natala, iar in tranzit aduce situatii extreme, crize interioare, demolari, deposedari sau pierderi definitive urmate de inlocuirea cu altceva. Pluto ne duce in cele mai de jos locuri, unde singura optiune ramasa este sa ne ridicam.

Pluto in miscare directa sustine situatiile reale de criza, distrugerile, pierderile efective, puterea de transformare exterioara, palpabila si vizibila. In miscare retrograda, Pluto indeamna la folosirea acestei forte asupra renasterii pe interior. Ne ofera posibilitatea sa ne confruntam cu propriile frici, traume si tendinte autodistructive, sa scotocim adanc pe dinauntru, sa vedem ce este toxic sau ne dauneaza, care parte anume are nevoie sa fie inlaturata ca sa putem sa fim din nou un alt intreg.

Pe plan personal Pluto retrograd ne face sa reflectam asupra capacitatii noastre de a ne schimba profund, de a investiga cauzele si tendintele care sunt in detrimentul nostru, ne fac rau si ne abuzeaza, de a ne recapata motivatia si pacea interioara, de a porni o lupta de supravietuire si renastere a ceva mai bun. Ne face sa cautam pe dinauntrul nostru modalitatea de a a depasi situatiile de criza, ne ofera posibilitatea sa eliminam dependentele, sa reevaluam puterea pe care o exercitam asupra celorlalti, dar si sa revizuim controlul si manipularea noastra de catre anumite obiceiuri, persoane, relatii sau situatii.

Pe plan social perioadele de retrogradare ale lui Pluto ne aduc cam acelasi lucru. Ele sunt marcate de lupte pentru putere in interiorul partidelor sau tarilor, mai putin legate de factori externi. Lucrurile ce tin de putere, control si autoritate, de persistare in anumite directii gresite sau care nu corespund cu dorinta generala, sunt de revizuit si analizat minutios, de cercetat si eventual distrus, urmand ca din resturile ce raman sa se ridice alte idei, actiuni, activitati si organizatii, mai potrivite cu realitatea.

Pluto retrograd in Capricorn ne spune sa ne revizuim gradul de maturitate si responsabilitate sociala, sa investigam propria capacitate de stapanire a situatiilor, sa analizam in profunzime sistemul de functionare al societatii actuale, organizarea si persoanele aflate la conducere. Ne indeamna sa reconsideram scopurile propuse si sa le inlocuim cu alte obiective concrete de atins, sa ne evaluam eforturile depuse, autocontrolul si modul de gestionare a resurselor, sa verificam care din tendinte ne impiedica sa cladim ceva durabil. In principiu, din punct de vedere al unei constructii stabile in timp, ce ar fi de eliminat, ce se pastreaza, ce ar trebui in mod drastic si profund schimbat.

Implicarea lui Pluto aduce schimbari inevitabile, asa ca solutia unei treceri mai usoare prin aceasta perioada este acceptarea necesitatii unei transformari majore, identificarea lucrurilor care sunt esentiale si conteaza cu adevarat, eliberarea de ceea ce este neimportant, neconstructiv, nefolositor si nepractic, inlaturarea cauzelor care ne iau din putere, ne ameninta structura, ne paralizeaza vointa, ne limiteaza independenta, ne blocheaza ambitia, controlul si autoritatea.

In 2019 si 2020, in mersul sau prin semnul Capricornului, Pluto a fost nevoit sa faca fata intalnirilor cu Nodul Sud, Saturn si Jupiter. Este vorba si de partile noastre interioare asociate principiilor plutoniene, asa ca aceste evenimente au avut un impact atat concret, in lumea materiala, cat si emotional, psihic si sufletesc. Avand in vedere aglomerarea de planete in Capricorn, probabil ca omenirea in general avea nevoie sa schimbe directia de mers, sa se trezeasca la realitate, sa inteleaga ca succesul este ceva care se obtine prin munca si efort, sa invete ce inseamna cu adevarat crestere, disciplina si responsabilitate.

Nodul Sud a venit la pachet cu evenimente predestinate, datorii de platit si corectarea unor greseli legate de ce trebuie, este obligatoriu, serios, important si rezistent. Saturn a venit sa testeze aceste lucruri si sa zdruncine ce am cladit, pentru a putea vedea cat de maturi suntem, cat de durabila ne este structura si cat de pragmatici suntem in alegerea scopurilor, aducand lectii de viata despre cum se atinge succesul prin actiuni planificate si bine gestionate, pe termen lung.

Daca unele lucruri s-au incapatanat sa ramana la fel pana acum, conjunctia lui Pluto cu Jupiter din martie-aprilie 2020 a adus finaluri si incheieri, deoarece acesta aduce cu sine o evolutie, un progres. Jupiter vine cu extinderi, mareste si amplifica totul, iar ca urmare toate principiile lui Pluto au explodat. Moartea, curatarea de impuritati, descompunerea, dezintoxicarea, dezmembrarea, eliminarea tendintelor distructive, lupta pentru supravietuire, toate au fost activate si raman in continuare in vigoare pana in luna decembrie 2020, cu o posibila pauza in august si septembrie. Conjunctia lui Pluto cu Jupiter se repeta la sfarsitul lui iunie 2020, cu ambele planete aflate in miscare retrograda, impunand necesitatea de a gasi in interior resursele necesare pentru a putea face fata evenimentelor si pentru a putea merge mai departe.  Este posibil ca lunile de vara sa fie apasatoare si dramatice din punct de vedere emotional, psihic si sufletesc, nu doar material. Ultima oara cand Pluto si Jupiter se intalnesc, in noiembrie 2020, se repeta cumva tiparul de la inceputul lunii aprilie: ambele in miscare directa, iar Jupiter inca sub influenta sextilului cu Neptun. Jupiter in aspect benefic cu Neptun face mai usoara eliberarea de lumea materiala si permite accesul la ceea ce este superior, inaltator, spiritual, mai sus, mai bun. Ca urmare, in octombrie-noiembrie 2020 este posibil, la fel ca si in primavara, sa se mareasca numarul pierderilor, disparitiilor, dizolvarilor si incheierilor. Nu inseamna neaparat moartea fizica, ci terminarea definitiva a unor situatii concrete. Abia din decembrie 2020 Pluto ramane din nou singur in semnul Capricornului.

Ca o concluzie a ceea ce a avut loc in 2019 si inca se mai intampla si in 2020, trebuie (Saturn) sa intelegem (Jupiter) ca se impune (Nodul Sud) o transformare (Pluto). Perioada lui Pluto retrograd este favorabila pentru a face o investigare la nivel profund, pentru a gasi esentialul si ceea ce conteaza, pentru a elimina tot ce este toxic, nociv si dauneaza, pentru a renunta la tendintele autodistructive care ne stapanesc viata si ne abuzeaza, pentru a ne scutura de rele si a iesi din criza, transformati in bine, puternici si reintregiti.

Domeniile de viata in care apare necesitatea de a folosi ambitia si vointa, de a recapata puterea de control, de a elimina ce este neimportant, inutil sau nepractic, fara posibilitate de crestere sau viitor, dar si in care putem gasi solutii pentru a putea inainta, in functie de zodia nasterii sau a Ascendentului, sunt urmatoarele:

BERBEC: viata sociala, obiectivele de atins in viata, statutul si puterea in societate, cariera, succesul, directia profesionala, urcarea in ierarhie, relatia cu superiorii si autoritatile, imaginea publica, faima, reputatia, renumele.

(poate fi resimtit mai puternic datorita faptului ca acest domeniu de viata este asemanator in mod conceptual cu Capricornul, dar si datorita caracterului tensionat, de fortare si obligatie)

TAUR: extinderea orizonturilor, perfectionarea, imbunatatirea intelectuala, redirectionarea profesionala, cursurile certificate, studiile aprofundate, calatoriile, strainatatea, crezurile, conduita, religia, principiile de viata, judecata, procesele, chestiunile juridice, activitatile si relatiile la distanta sau pe internet.

GEMENI: depasirea crizelor afective sau financiare, pierderile, despartirile, forta interioara, puterea de supravietuire, relatiile intime si de suflet, resursele externe, imprumuturile, bunurile la comun, mostenirile, partajele, ajutorul din afara, mijloacele de regenerare psihica, emotionala si financiara.

(poate fi resimtit mai puternic datorita faptului ca Pluto este asociat cu acest domeniu de viata)

RAC: legaturile personale si directe, parteneriatele de viata sau de afaceri, cuplul, casnicia, baza relatiilor, contractele, procesele, aplanarea conflictelor, lucrul cu publicul, atitudinea fata de uniune, convietuire, colaborari, asocieri si cooperare.

(poate fi resimtit mai puternic datorita caracterului tensionat, de opunere, fortare si obligatie)

LEU: indeplinirea obligatiilor si responsabilitatilor, rutina zilnica, activitatile automate, regimul de viata, disciplina, modul de functionare, capacitatea de munca, serviciul, eforturile fizice, ingrijirea sanatatii, conditiile de munca si trai.

FECIOARA: puterea de creatie, dorinta de afirmare, individualitate, ego, exprimarea sentimentelor si laturii artistice, iubirea, copiii si tinerii, regasirea copilului interior, joaca, educatia, distractiile, petrecerea timpului liber, hobbyurile, lucrurile care aduc placere si fericire.

BALANTA: casa, situatia locativa, proprietatile imobiliare, familia, parintii, legatura cu locurile natale, baza de plecare, originile, intimitatea, viata particulara, satisfacerea nevoilor emotionale, obtinerea sigurantei si linistii sufletesti.

(poate fi resimtit mai puternic datorita caracterului tensionat, de fortare si obligatie)

SCORPION: interactiunea cu mediul apropiat, lucrurile, persoanele si lucrurile din jur, rudele, vecinii, prietenii apropiati, anturajul, mentalitatea, conceptiile, comunicarea, socializarea, aflarea informatiilor, educatia de baza, schimburile si miscarile de bunuri sau idei.

(poate fi resimtit mai puternic datorita faptului ca Pluto este coguvernator al Scorpionului)

SAGETATOR: sistemul de valori, stima de sine, conditia fizica, satisfacerea nevoilor fiziologice si materiale, resursele proprii, potentialul, calitati si abilitatile native, finantele, banii, confortul, posesiunile, nivelul de trai.

CAPRICORN: propria individualitate, modul in care este privita viata, identitatea personala, imaginea proiectata in afara, comportamentul, infatisarea, integritatea fizica, vitalitatea, interactiunea cu lumea in general.

(poate fi resimtit mai puternic datorita faptului ca Pluto se afla in Capricorn)

VARSATOR: energii psihice, secretele, subiectele ascunse, activitatile si legaturile confidentiale, legatura cu Universul, credinta, sacrificiile, renuntarile, abandonul si eliminarea proiectelor, persoanelor, relatiilor sau obiceiurilor nocive.

PESTI: cercul de cunostinte, colectivitatea, asociatiile, organizatiile, corporatiile, idealurile sociale, activitatile umanitare, popularitatea, admiratia, aprecierea si iubirea primita, planurile din viitorul apropiat, proiectele de anvergura, afacerile la scara larga, servicii pentru populatie, domenii si tehnologii noi.

Va urez un Pluto retrograd cat mai usor 🙂