Home / arhiva / Decembrie 2017: inceputul erei Capricornului

Decembrie 2017: inceputul erei Capricornului

 

Decembrie 2017: inceputul erei Capricornului

 

In general sfarsitul de an este o perioada de analiza a ultimelor 12 luni, de revizuire si reevaluare a actiunilor pe care le-am intreprins. Fara sa vrem tragem linie sa vedem de unde am plecat si unde am ajuns, si ce am realizat din ceea ce ne-am propus in urma cu un an.

Solstitiul de iarna marcheaza in acelasi timp si inceputul unui nou ciclu anual, cand constientizam greselile si facem promisiuni de a nu le repeta, luam hotararea sa ne organizam mai bine in viitor si fixam noi scopuri de atins pentru anul care vine.

Nu intamplator acest moment de turnura coincide cu intrarea Soarelui in Capricorn, semn care inglobeaza cel mai bine toate aceste tendinte. In mod special, datorita intrarii lui Saturn in aceeasi zodie, sfarsitul de an 2017 marcheaza inceputul unei perioade de trei ani in care vom avea ocazia sa repetam destul de des momentele in care tragem linie, invatam din propriile greseli si stabilim noi inaltimi spre care sa pornim.

 

La sfarsitul anului trecut am analizat anii 2016 si 2017 si am aratat cum acesti doi ani au fost oarecum pregatitori pentru perioada ce va urma. Mai multe aici: Puterea Capricornului

 

Luna decembrie 2017 este un moment de tranzitie important si in acelasi timp o mostra reprezentativa pentru urmatorii trei ani, datorita existentei mai multor factori in acelasi timp.

 

In primul rand este notabil faptul ca solstitiul de iarna din acest an coincide cu intrarea lui Saturn in Capricorn, intervalul de timp intre cele doua fiind de doar 36 de ore. Tranzitia Soarelui si a lui Saturn din Sagetator, un semn mutabil, adaptabil, optimist si deschis oricaror posibilitati, in Capricorn, semnul pe care Saturn il guverneaza, ne aduce destul de rapid cu picioarele pe pamant si chiar ne obliga sa devenim seriosi si realisti.

Astrograma Lunii Noi din 18 decembrie arata cel mai bine acest lucru. Cu Ascendentul in Capricorn, Pluto casa I si Marte conjunct Mijlocul Cerului in Scorpion, cu o aglomerare de planete in Sagetator casa XII, a eliminarii balastului, si Mercur retrograd in aceeasi zodie in cuadratura cu Neptun, mesajul pe care ni-l transmite aceasta Luna Noua este ca gluma s-a sfarsit si ca a sosit vremea initierii unei transformari radicale si responsabile.

La nici doua zile dupa acest moment, intrarea lui Saturn in Capricorn indica aceeasi atmosfera tacuta si meditativa datorata lipsei de planete in semne de Aer, dar si prezentei lui Mercur retrograd pe Ascendent. Luna conjuncta cu Pluto casa I din nou ne face sa simtim puternic nevoia unei schimbari de atitudine si de comportament in primul rand, avand in vedere cele cinci planete din casa constientizarii si a exprimarii individuale. Si totusi, ca un final si un ramas bun, Ascendentul in Sagetator ne invita sa ne adaptam cat mai bine cu putinta de acum inainte, in speranta ca ne-am insusit lectiile de viata pe care le-am invatat in ultimii trei ani.

Asemanarile dintre cele doua momente de inceput, solstitiul din data de 21 decembrie si prima zi a anului 2018, indica locurile importante de acum inainte. Semnele cardinale pe Ascendent ne spun ca ar trebui sa indraznim sa luam initiativa de a schimba ceva. Planetele din casa VI ne fac sa intelegem importanta disciplinei si a muncii, in timp ce Luna din casa VII, casa colaborarii, respectiv prezenta lui Uranus cel nestapanit, arata instabilitatea in asocieri si parteneriate, dar si greutatea de a conlucra cu altcineva. Luna fiind singura planeta in semn de Aer, dar afectata in ambele cazuri, iar planetele din casa IX, a idealurilor si expansiunii, Neptun si respectiv Luna, ambele incoltite de Mercur retrograd, intaresc nevoia de gasire inauntrul nostru a unei noi mentalitati. Aceste lucruri sunt exact acelea la care ne indeamna Capricornul: sa ne controlam, sa ne autoeducam, sa ne schimbam prin eforturi proprii, sa muncim, sa fim organizati, analitici, practici, si sa ne urmam scopurile cu ambitie, vointa si perseverenta.

 

Din aceste motive se poate ca atmosfera acestui sfarsit de an sa fie mai intunecata si aspra, iar conjunctia Soarelui cu Saturn din semnul Capricornului urmata de intrarea lui Venus, planeta socializarii si a sentimentelor in acelasi semn chiar in ziua de Craciun, sa ne cam ia zambetul de pe buze. Ar trebui sa nu percepem totusi evenimentele ce vor urma ca pe o apasare, ci mai degraba ca pe noi norme si indicatii de urmat. Desi nu par, lucrurile pot fi si simple: am gresit, rectificam, invatam, schimbam si mergem mai departe de unii singuri, pentru binele nostru viitor.

Momentul ingresului lui Saturn in propriul semn, pentru prima oara dupa aproape 27 de ani, poate fi privit ca revenirea regelui Intelepciune pe propriul tron, cu surle si cu trambite. O noua ordine ne asteapta, cu reguli stricte, obstacole si limitari, dar si cu realizari majore la final. Intr-adevar, evitarea responsabilitatilor nu mai este posibila, si nici ascunderea de obligatii si lucruri ce ne trag de maneca sa le facem si sa le rezolvam. Insa castigul este al nostru, iar cerintele chiar daca sunt mari, pot fi facute pas cu pas, numai sa vrem.

 

In concluzie, ne asteapta vremuri pe care este important sa le intelegem ca lucreaza pentru noi, cu conditia sa nu ne lasam pe tanjala si sa nu asteptam sa vina altcineva sa ne salveze si sa ne ridice. Sa nu mai dam vina pe soarta si pe altii, doar de frica de a constientiza ca am gresit, sau datorita refuzului de a investi o oarecare energie. Sa nu ne impotrivim lui Saturn, ci sa mergem inainte asa cum ne-o va cere.

Va urez puterea de a intelege, spirit practic si intelepciune! 🙂

 

DECEMBRIE 2017: INCEPUTUL EREI CAPRICORNULUI In general sfarsitul de an este o perioada de analiza a ultimelor 12…

Posted by Chironna on 18 Decembrie 2017